Kyllä ipana pitää kiireisenä. Ajatus ei ennätä lähellekään omaa saati muiden blogeja, hyvä kun facebookiin kerkiää kurkata. Pikakelauksella kuulumiset:

- Se kävelee. Ensin 8-kuisena oppi nousemaan seisomaan aikuisen sormista kiinni pitäen. 8,5-kuisena kävelemään aikuisen sormista kiinni pitäen. Suunnilleen 11-kuisena meni useampi askel tukea vasten. Kaksi päivää ennen 1-vuotissynttäreitä lähti sitten töpsöttelemään ihan yksin. Ja siitä se ajatus sitten lähti...

- Istumaan oppi nousemaan itse n. 10-kuisena, seisomaan tukea vasten n. 11-kuisena. Ei nouse vieläkään ilman tukea seisomaan, mutta lähellä on, sen verran taitavasti osaa kyykistyä nostamaan asioita lattialta. Ryömimään oppi 8,5-kuisena ja konttaamaan 11,5-kuisena.

- Mökkiolosuhteissa opeteltiin potalle, kun huussissa käyminen ei ollut niin näppärää. Pottaitsenäisyys oli sen verran hauskaa, ettei sitten oikein pöntölle aikuisen "sylissä" enää suostunutkaan. Kotona potta vietiin piiloon ja vessaan otettiin käyttöön pöntönpienennysrengas. Päivisin ollaan mahdollisimman paljon ilman vaippaa, koska jatkuva pukeminen ja riisuminen ärsyttää äitiä (ei kuitenkaan vaihtelevan sään takia käy samat vaatteet aamu- ja iltapäivällä ulos, saati sitten päiväunille, ja vessaankin usein mennään semmoisella kiireellä ettei siinä mitään riisuta). Jos nyt ihan just ei ole sattunut vaippaan pissimään, niin pissa tulee kyllä joka kerta pönttöön, osaa mielestäni oikein itse "puristaa" pissan vaikkei kova hätä olisikaan. Ja kakat tulee tietenkin edelleenkin pönttöön, joskin välillä hätä yllättää ipanankin niin ettei kerkiä äitille asiasta ilmoittaa... Kuivia vaippoja on kuitenkin piisannut tunnin-parin ulkoilujen ym. ajaltakin, kun sekä lähtiessä että sisään tullessa käydään vessassa! Nyt on tosin menossa joku pissikausi, jolloin tyyppi pissaa tosi usein.

- Syömme kaikki samaa, suolatonta sapuskaa. Tai lähinnä emme lisää suolaa ruokaan ennen kuin omalle lautasellemme vasta, mutta onhan ruuissa välillä mukana esim. kinkkusuikaleita ja juustoa, joissa on suolaa, ja satunnaisesti syödään epäterveellisesti esim. nakkeja ja ranskalaisiakin. Maalaisjärjellä koitetaan mennä. Poika söisi mieluiten selkeää lihaa/kanaa/kalaa ja on hieman epäluuloinen kaikenlaisia sötkötyksiä, kuten makaroonilaatikko, kinkkukiusaus ja pastat, kohtaan. Yleensä ronkkii sieltä seasta makaroonit tms. Pojalla on aina lisänä vähintään paria kasvista, esim. höyrytettyjä tai uunissa laitettuja juureksia tai vaikka keitettyä maissia ja herneitä.

- Imettämisen lopetin 1-vuotispäivän jälkeen. Alkukesästä imetin nukkumaan mennessä, aamuyöllä ja satunnaisesti kerran päivällä, kunnes jätin päiväimetyksen pois. Odottelin, että yöt rauhoittuisivat ja aamuyön imetys jäisi itsestään pois, mutta kun niin ei tuntunut tapahtuvan, niin tuossa 11 kk:n tienoilla lopetin iltaimetyksen. Poika ei enää siinä vaiheessa muutenkaan välttämättä nukahtanut tissille vaan sen jälkeen sitä piti vielä nukutella erikseen, joten siitä ei sen isompaa hässäkkää tullut. Vähän 1-vuotispäivän jälkeen olin niin väsynyt noihin aamuyön imetyksiin, että päätin lopettaa senkin. Pitkään se oli keino saada lapsi nukkumaan aamulla hieman pidempään, mutta kun siihenkään ei enää malttanut välttämättä nukahtaa vaan joka tapauksessa jouduttiin nousemaan kuudelta, niin eipä oikein huvittanut. Lisäksi siinä vaiheessa maito oli selvästi jo vähentynyt eikä puoliunessa tuntitolkulla tyhjää tissiä lutkuttava vauva ole oikeasti kauhean kiva juttu. Ylipäätään olen aika tyytyväinen siihen, miten meillä imetys meni, ja lopetuskin taisi mennä kuitenkin aika lapsentahtisesti, vaikka odotinkin alunperin että lopetus tulee sitten kun lapsi alkaa kieltäytyä tissistä. Sellaista ei meillä koskaan tapahtunut.

- Hampaita on 13 ja seuraava on tuloillaan. Hammastahna otettiin käyttöön pari viikkoa sitten, kun hampaittenpesu alkoi olla vääntämistä.

- Kahdella jalalla toikkarointi ja ylipäätään hirmuinen liikunnan määrä ovat muokanneet ipanan kroppaa niin, että jouduimme unohtamaan etukiinnitteiset vaipat (joita edelleen kuitenkin onneksi nukkuessa voi käyttää) ja siirtymään sivunepillisiin vaippoihin. Onneksi niitä ei tosiaan tarvitse enää niin hirmuisesti, kun sama vaippa saattaa mennä parikin päivää, kun se on niin vähän aikaa päällä että pysyy kuivana!

- Pinsettiotetta ei kuulu eikä näy.

- Pari viikkoa ennen 1-vuotissynttäreitä poika itse siirtyi yksiin päiväuniin. Sen huomasi lopulta melko selvästi, kun aamupäivällä virtaa alkoikin riittää pidempään.

- 1-vuotisneuvolassa mitat 10 kg ja 80 cm.