Käytiin taas neuvolassa. Ensin terveydenhoitaja mittaili verenpaineen (pysynyt suunnilleen samalla tasolla) ja painon (n. + 8 kg raskauden aikana) ja kyseli yleisiä kuulumisia. Samalla kuultiin myös, että sokerirasitustestin arvot mahtuivat kaikki hienosti alle raja-arvojen, mahtavaa!

Terveydenhoitaja passitti minut sitten vielä pissalle ja itse tutkimaan pissanäytettäni. Olin ihan monttu auki ja kysyin, että osaanko muka itse tulkita siitä yhtään mitään, mutta th vakuutteli että juujuu, osaat osaat. Ajattelin jo, että tämä virtsanäyte-kuviohan menee joka kerta hullummaksi ja hullummaksi, mutta lompsin kuitenkin vessaan. Menin tällä kertaa eri vessaan ja kas! Siellähän oli seinällä ihan selkokieliset ohjeet, miten toimitaan. Erikseen ohjeet sille, jos haluan terveydenhoitajan tutkivan näytteen, ja erikseen sille, että itse analysoin liuskan väriä. Olen aina käynyt terveydenhoitajien huoneita lähimpänä olevassa vessassa ja manaillut ohjeistuksen puutetta, mutta vissiin sitten olisi pitänytkin käydä vähän kauempana olevassa vessassa koko ajan.

Toisaalta tuon jälkeen siirryin odottelemaan pääsyä neuvolalääkärille, ja siinä odotellessa toinen terveydenhoitaja vei uutta odottajaa kädestä pitäen tuohon vessaan ja selosti mennessään, että voidaan nyt yhdessä katsoa tämä näyte niin jatkossa osaat itse. Ei mua vaan kukaan ole koskaan opastanut! Ärsyttää.

Neuvolalääkäri teki sisätutkimuksen (kohdunsuu napakasti kiinni ja kohdunkaulaa tuntui sen verran kuin käsikopelolla sitä ylipäätään saa tuntumaan), kuunteli sydänäänet (jumpsjumpsjumps, tasainen ja reipas jumputus), mittaili kohdun sijaintia (korkeimmillaan n. 5 cm navan yläpuolella) ja kertoi, että vauva on tällä hetkellä pää alaspäin, selkä vasemmalla, mutta toki se voi vielä siellä kääntyilläkin.

Valtakunnassa siis kaikki hyvin. Painonnousu vähän hirvittää, mutta lähinnä sen takia kun kohta siirryn ihan uudelle kymmenelle. Oikeasti en hirmuisesti asiasta huolehdi niin kauan kun en kuitenkaan näytä siltä, että olisin erityisesti lihonut. Juuri muutama päivä sitten mietin, että pitäisi kaivaa mieheltä rehellinen mielipide siitä, että olenko pyöristynyt nyt muutenkin kuin mahan osalta, mutta hän sitten itse tuumasikin tuon neuvolareissun jälkeen, että jännän paljon tullut noita kiloja vaikka hänestä en ole kuitenkaan lihonut yhtään. Pari vuotta sitten näin erään kaverini muistaakseni n. kuukausi ennen hänen laskettua aikaansa ja muistan ihmetelleeni kuinka paljon hänellä olivat kasvotkin pyöristyneet. Saa nähdä, käykö mulle samoin.