Muita blogeja ja projektipäivitystä lukiessa tuli mieleen, että ollaanko me menty jollekin pikakassalle tai ohituskaistalle, kun hoidot on jo tässä vaiheessa vaikka ilman ehkäisyä ollaan oltu vasta hieman vajaa vuosi.

Viime kesäkuussa mulle määrättiin kolmen kierron verran Primoluteja ja vähän ympäripyöreästi lupailtiin, että tällä tavalla saadaan kierrot oikeaan rytmiin ja palataan asiaan sitten, kun on yritetty vuoden verran, jos ei ole tärpännyt. No tokihan Primoluteilla saatiin aina uusi kierto käyntiin, mutta eihän tämä kroppa siitä opikseen ottanut, vaan uutta kiertoa ei taaskaan ilmaantunut Primolutien lopettamisen jälkeen.

Jo marraskuussa pötköttelin kintut kohti naistentautien polin kattoa ja sain PCO-tuomion. Lääkärin mielestä oli turha hoitaa pelkästään puuttuvia kuukautisia siihen vuoden tai puolentoista yrittämiseen asti. Tammikuussa jo tarkasteltiin siemennesteanalyysin tuloksia ja tehtiin aukiolotutkimus, ja ruvettiin suuntaamaan kohti inseminaatioita.

Muista blogeista olen ymmärtänyt, että PCO-tuomion jälkeen on kyllä määrätty esim. Clomifenit, mutta inseminaatioiden sijaan on menty eteenpäin ajoitetuilla yhdynnöillä. Minun PCO:ni ei tietääkseni ole edes niin paha, että uskoisin olevani niin epätoivoinen tapaus, että on parempi mennä suoraan insseihin. Miehen siemennestekin on niin laadukasta, että sen pesemisen takia ei tarvitsisi inseminaatioihin mennä.

Onko meillä vain käynyt hyvä tuuri? Riippuuko nämä käytännöt todella niin paljon siitä, missä päin Suomea sattuu lääkärillä käymään ja kuka sattuu lääkäriksi osumaan? Miksi mulle sanotaan, että PCO:n takia voidaan mennä vauhdilla inseminaatioihin, mutta bloggaajille, joilla on paha PCO, tarjotaan ajoitettua yhdyntää? Lapsettomuuspolin kesätauon takia meillekin ehdotettiin saman lääkityksen jatkamista ja ajoitettuja yhdyntöjä juurikin siksi, kun siemenneste on ok ja PCO ei ole hirmu paha - mutta tämä ainoastaan kesäksi; syksyllä jatketaan heti inseminaatioilla.

En valita, tietenkään. Ihmettelen vain, ja itseäni ainakin turhauttaisi tuhertaa ensin useampi kierto esim. Clomien kanssa ajoitetulla yhdynnällä, ja sitten jatkaa samoilla lääkkeillä inseminaatioon. Mitä mieltä te muut olette? Millaisia perusteluja te olette hoitosuunnitelmillenne saaneet?

(Kovin hyvin ei tämä pikakassa kyllä toimi kuitenkaan, ja ohituskaistakin tuntuu vievän kiertotielle.)