Poika täyttää elokuussa 2 vuotta. Hoitovapaalle olen ilmoittautunut elokuun loppuun saakka. Poika liikkuu niin hyvin ja kommunikoikin auttavasti (luultavasti paapattaa elokuussa jo ihan huolella), että olen alkanut harkita, että pitäisiköhän syksyllä palata töihin ja tuupata poika hoitoon. Mutta:

Pystyisinkö aluksi palaamaan osa-aikaisena? Eihän esimies keksi myöhemmin, ettei nykyään kaksi henkilöä vaativassa hommassa tarvitakaan kuin 1,5 henkilöä? Enhän kohta istukin niitä hommia tekemässä yksin?

Onko osa-aikaisuudesta oikeasti helpotusta rahatilanteeseen, kun tuet putoaa ja päivähoitomaksut tulevat tilalle?

Miksi en pitäisi päätäni siitä, että haluan olla kotona 3-vuotissynttäreihin saakka jos vaan suinkin mahdollista? Miksi otan hirmuisia paineita siitä, että "kaikki muut" menevät viimeistään lapsen täytettyä 2 vuotta? Miksi kuvittelen kaikkien pitävän mua vain laiskottelijana, jota ei huvita mennä töihin? Ja miksi sillä olisi mitään väliä?

Kuka "vahtii" perhepäivähoitajia? Tänä surkeana talvena en ole nähnyt parinsadan metrin päässä asuvaa perhepäivähoitajaa ja lapsia ulkona juuri ollenkaan! Eihän kaatosateella tarvitse pihalle mennä, mutta jos on tämmöinen surkea talvenkuvatus niin eihän koko talvea voi sisällä kökkiä. Ja onko ihan naapurissa sijaitseva hoitopaikka liian lähellä? Hinkuaako lapsi sinne kuin kotiinsa aina ohi kulkiessa? Pystymmekö vaivihkaa ohittamaan hoitopaikan töistä palatessa tai kotona pistäytyessä ilman että mahdollisesti pihalla oleva lapsi saa hepulin?

Mikä ihme on ryhmäperhepäivähoito? Miksi ne pykäsivät tänne hyvinkin väljälle alueelle uuden talon ryhmistä varten niin pienelle tontille, että pihalle jäi ihan onnettoman pieni, tylsä ja paahteinen leikkialue? Keksiikö ne tosiaan niin paljon kaikkea muuta, kuin kuvittelen sen perusteella miten usein näen niitä muualla kuin sillä tylsällä pihalla? Onko niillä hoitajilla tarkasti ne omat lapset vai hoitaako ne koko lössiä porukalla niin kuin päiväkodissa?

Miksi paikkakunnan ainoat päiväkodit ovat järjettömän kokoisia keskittymiä toisella puolella kylää niin että sinne olisi pakko kuskata autolla? En missään tapauksessa halua opettaa lasta pienestä asti siihen, että joka paikkaan kuskataan, mutta ei sinne kyllä millään lähdetä kävellen tai pyörällä kuskaamaan ennen töihin menoa, kun töihin on 30 km omalla autolla. Ja ne päiväkotien ryhmäkoot...!

Miten yksityinen eroaa kunnallisesta? Onko se helvatan paljon kalliimpaa? Onko mitään varahoitojärjestelmää hoitajan sairastuessa?

Miksi en voi vain tulla raskaaksi ja unohtaa koko asiaa? Entäs jos syksyllä alkaa taas hoidoissa ramppaaminen, niin kuin itse olen ajatellut (keskustelematta miehen kanssa)? Jos 2-vuotisneuvolasta saisi lähetteen...