Ohhoh, onpa erilainen Vuodatus. Kokeillaanpa miten toimii!

Tällä viikolla poika täyttää puoli vuotta. Aika on mennyt hurjan nopeasti - toisaalta raskaudesta ja synnytyksestä tuntuu olevan iäisyys! Hetkittäin poika tuntuu äidin pikkuvauvalta, hetkittäin isolta pojalta. Parturissakin käytiin kampausta uusimassa, kun otsatukka tuppasi menemään silmiin eikä äiti halunnut käyttää keittiö-fiskarseja.

Nukkumisesta

Nukkumaanmenoajaksi on vakiintunut klo 20.00-20.30. Ennen kahdeksaa rupeaa jo alkamaan kitinä ja vikinä eikä mikään oikein ole hyvin. Siinä sitten vaihdellaan vielä yövaippaa ja yökkäriä päälle ennen kuin siirrytään äitin ja isin sänkyyn lukemaan iltasatu. Yllättävän hyvin poika jaksaa vielä lyhyen sadunkin kuunnella, vaikka on jo selvästi valmis unille. Sadun jälkeen sammutellaan valot ja ruvetaan imetyspuuhiin. Aluksi tätä iltarutiinia opeteltaessa tämä "iltapala" kesti tunnin verran, nyt yleensä 5-30 minuuttia. Yleensä poika nukahtaa siihen tissille, josta nostan sen pinnasänkyyn. Toisinaan lopettaa syömisen nukahtamatta, jolloin sitten rauhoitellaan sylissä, lasketaan pinnasänkyyn, ja toistetaan nämä vaiheet tarvittavan monta kertaa. Ihan tuosta noin vaan ei omaan sänkyyn rauhoittuminen ja nukahtaminen onnistu, vaan siellä alkaa hirmuinen vehtaaminen ja pelleily, ja ennen pitkää kitinä jos on yksin jätetty. Sitten täytyy hetkeksi nostaa syliin, jonka jälkeen saattaakin jo sänkyyn laskettaessa sammua samantien.

Ensimmäinen unipätkä kestää yleensä aamuyön puolelle (joskus ensimmäisen tunnin aikana joutuu pari kertaa käydä nostamassa syliin hetkeksi). Herätyksiä on viime aikoina ollut turhan monta niin että aamulla tuntuu kuin olisin nukkunut korkeintaan tunnin mittaisia pätkiä. Nyt olen koittanut miehellekin sanoa, ettei aina toisi vauvaa tissille, koska ei sen millään voi olla valtava nälkä kun on tuntia aiemmin juuri syönyt. Koitetaan rauhoitella sylissä ja laskea aina mahdollisimman aikaisin sänkyyn, jotta oppisi sielläkin nukahtamaan eikä vain sylissä.

Viimeinen yösyönniksi laskettava imetys on yleensä viiden ja kuuden välillä, jonka jälkeen unta ei enää riitä hirmu pitkään. Ylös noustaan yleensä puoli kahdeksaan mennessä.

Päiväuniin ei sitten olla tolkullista rytmiä saatukaan. Useimmiten aamulla ehkä yhdeksän nurkilla puolen tunnin unet, samoin kuin alkuillasta ehkä kuuden maissa. Päivällä on kyllä ihan selkeä hetki, jolloin täytyy päästä unille, mutta niiden kesto voikin olla sitten mitä tahansa puolen tunnin ja neljän tunnin väliltä... Ja itse asiassa nytkin heräsi nukuttuaan reilun tunnin, joten yritän jatkaa nuo muut asiat myöhemmin!


Imetyksestä

Nyt taitaisi onnistua imettäminen taas jo istualtaankin, mutta nyt kun olen muutaman kuukauden tottunut pötköttelemään niin jotenkin automaattisesti suuntaan aina sängylle imettämään. No, sujuu sentään vähän paremmin lennosta jossain kauppareissulla tai vauvakerhossa. "Välipalat" kestävät n. 5-10 minuuttia ja kunnon ruokailut (joiden jälkeen yleensä tulee uni) 10-30 minuuttia. Toisinaan edelleenkin irroittelen tissin vauvan suusta, jos vauva selkeästi jo nukkuu ja siinä samalla vain lussuttaa - toisinaan nautin itsekin pienestä pötköttelyhetkestä... Tällä hetkellä on vaan hiukan kipeämpi kausi menossa, joten vähän vähemmälle on jääneet ne pötköttelystä nautiskelut.

Hampaista

Niinpä, lisää hampaitahan sieltä on tulossa, mikä varmaan tekee imettämisestä taas vähän kipeämpää. Ylös tuli muutaman päivän sisällä kaksi hammasta viisikuispäivän tienoilla, ja nyt on tulossa ylös kaksi seuraavaa. Ovat olleet tuloillaan jo muutaman viikon ja ovat aiheuttaneet tähän astisista hampaista pojallekin selvästi eniten vaivaa. Tällä hetkellä saldo on siis kaksi alhaalla ja kaksi ylhäällä ja kaksi tulossa ylös.

Vaipoista

Lähes kaikissa vaipoissa ollaan siirrytty L-kokoon. Jotkut M- ja petite-kokoiset menisivät vielä, mutta tykkään mielummin pukea vauvalle reilumman kokoisen vaipan kuin sellaisen, jota täytyy kiskoa ja kiristää saadakseen sen kunnolla kiinni (ja josta silti pyllyvako vilkkuu), kun ne L-kokoiset kuitenkin istuvat hyvin. Käytettynä tuli jonkin aikaa sitten yksi RoyalKestojen tasku, joka istui niin superhyvin, että olen hamstrannut niitä ja Royalin AIO-vaippoja nyt reilummin lisää sekä uutena että käytettynä. Myös Myllymuksujen L/XL-kokoisia on useampia, ja näiden lisäksi tietenkin sekalaista seurakuntaa edelleenkin.

Yövaipoissa luotan Onnikkaaseen (lisäimua kaipaavat kyllä yö-Onnikkaatkin) ja olen nyt ollut pienessä pulassa, kun Onnikkaan Tanja ei tee enää tilaustöitä lähestyvän äitiysloman vuoksi ja L-kokoisia pitäisi saada jostain muutama... Olen joutunut nyt käytetyistäkin maksamaan aikamoista hintaa, kun nämä ovat niin kiven alla. Toisaalta maksan hyväkuntoisesta käytetystäkin mielellään lähes uuden hinnan, koska niitä uusia ei tosiaankaan tällä hetkellä voi saada ja käytetyt ovat itse asiassa paremmassa imussa. Ja tuleepahan suosittua kierrättämistä!

Muusta ruokailusta

Sormiruokailulla mennään edelleen. (Jatkanpa myöhemmin, taas heräsi!)

Taidoista & harrastuksista