Näin haikaran -blogissa listattiin vauvatarvikehankintoja. Tyynesti kopioin tuon saman tarvikelistan ja lisään perään omat kommenttini, sekä mahdollisesti muita tuon listan ulkopuolisia hankintojani.

Vaunut:
Vaunuvertailu jäi hyvin vähälle, koska meille tarjottiin käytettynä pari vuotta vanhoja Ora Taiga -vaunuja. Luotin siihen, että niiden vaunujen edelliset omistajat ovat varmasti itse suorittaneet tarvittavan vertailun sekä pitäneet ne hyvässä kunnossa. Kerran testasinkin niitä raskauden aikana lapsenvahtina ollessani, ja hyvin ovat toimineet nyt ensimmäisten viikkojen aikana. Me liikutaan hyvin harvoin missään kaupunkiolosuhteissa, vaunujen käyttö on siis pääosin koirien lenkittämistä hiekka- ja asvalttiteillä.

Turvakaukalo:
Kaukalovertailukin loppui lyhyeen, kun meille tarjottiin Gracon viitisen vuotta vanhaa, kahdella lapsella käytössä ollutta kaukaloa, johon oli kaksi telakkaa. Saimme koko setin aivan törkeän halvalla, joten siihen loppui se mietintä. Meillä on kaksi autoa, joten on tosi näppärää, että molemmissa on telakka valmiina. Lisäksi pelkän kaukalon saa tarvittaessa turvavyöllä kiinni esim. isovanhempien autoihin.

Sitteri:
Olin ajatellut, että en hanki sitteriä ollenkaan, jotta ei tule istutettua vauvaa siinä liikaa. Lattialle/leikkimatolle vaan mönkimään, niin oppii nopeammin hallitsemaan kroppaansa! Sain kuitenkin jälleen kerran tosi halvalla hirmu hienon värisen (Emman?) sitterin eräältä kaveriltani, joten onpahan nyt sitten varalta. Kolmen ekan viikon aikana vauva on ollut siinä kerran ja isänsä mukaan viihtyi siinä ihan hyvin, itse en ole vielä sitä kaivannut.

Kantoliina:
Saimme - jälleen kerran - halvalla muitten vauvakamppeitten yhteydessä trikooliinan ja etukäteen ajattelin huseeraavani kotonakin vauva kantoliinassa lähes koko ajan. Mies kokeili liinaa parina ekana päivänä (mulla oli tissit niin räjähdysherkässä tilassa, ettei olisi ollut mitään toivoakaan kokeilla) kietaisuristikakkosella vauva kehtoasennossa, mutta jotenkin se sitominen ja säätäminen koetteli hermoja liikaa ja vauva tuntui jäävän aivan liian mykkyrälle. Kokeillaan varmaan vielä myöhemmin, kunhan vauva on isompi ja voidaan kokeilla sammakkoasentoon pystyyn.

Rintapumppu:
Tämäkin tuli käytettynä halvalla, halusin sen sitä varten että isän on mahdollista ruokkia vauvaa ja äidin on mahdollista päästä harrastamaan. Käyttöä tulikin heti kun päästiin sairaalasta kotiin, koska maitoa piisasi viikon verran niin että meinasi itku päästä muutaman tunnin imetystauon jälkeen. Pumppasin jääkaappiin tuttipulloon siltä varalta, että tarvitaan lisämaitoa tai isän tarvitsee syöttää äidin käydessä kaupassa. Pumppasin pakastimeen valmiissa äidinmaidonpakastepusseissa myöhempää tarvetta varten. Pumppasin jopa melkein suoraan lavuaariin. Sitten olo helpotti. Nyt olisi tarkoitus pumpata silloin, kun täytyy päästä ilman vauvaa jonnekin ja isälle täytyy jäädä jonkinlainen ruokintamahdollisuus, vaikka eipä tuo vauva tuntunut enää osaavan pullosta syödäkään, kun viikko sitten kokeiltiin.

Unipussi:
Tämmöinenkin löytyy, yllättäen halvalla käytettynä saatu, mutta ei olla vielä kokeiltu, kun on sen verran reilun kokoinen. Itse asiassa voisikin kaivaa sen esille, ehkä se ei enää hirmu valtava tuolle vauvalle olekaan..!

Harsot:
Näitä on joka paikassa eikä silti koskaan käden ulottuvilla! Puklurätti, pyllypyyhe, lisäimu kestovaippaan, harsovaippa... ja pääsinpä eilen kuivailemaan koiran tekemää pissalätäkköäkin harsolla, kun pentukoiralle iski pissahätä juuri kesken imetyksen. Äitiyslomalla ennen synnytystä vauvapyykkiä pestessä laskeskelin, että harsoja meillä oli n. 70 kpl. Ja kuten muidenkin tavaroiden kohdalla - yhtään emme ole uutena ostaneet, ainoat uudet ovat äitiyspakkauksen harsot.

Maidonkerääjät: 
Löytyy kaksi kappaletta ja tarvitaan kyllä, koska ilmeisesti mun tissien maidontuotanto on suunniteltu kaksosten yhtäaikaiseen imettämiseen. Varsinkin pidemmän imetystauon jälkeen (siis yöllä ja päiväunien jälkeen) imettäessä se vapaana oleva tissi tarvitsee maidonkerääjän. Nämä maitotipat menevät meillä kyllä ihan vaan lavuaarista alas, kerään ne talteen siis vain sen takia, että mikään liivinsuoja ei imisi tätä määrää.

Rintaliivien suojat:
Käytän ympäri vuorokauden ihan koko ajan. Paitsi suihkussa ja ehkä noin viiden minuutin ajan imettämisen jälkeen. Mulla on käytössä varmaan joku 6-7 paria Maijat-kestoliivinsuojia ja niitä saa pestä ihan päivittäisen vaippapyykin yhteydessä tai muuten ne loppuvat kesken. Olen käyttänyt ne pari paria kertakäyttöisiä liivinsuojiakin, jotka on saatu sponsorilahjuksina muiden näytepakettien yhteydessä, mutta eipä jäänyt niitä ikävä, sen verran kankeampia ne olivat ja tarttuivat kestoja enemmän kiinni tisseihin.

Vauvan sänky:
Löytyy sekä kehto että pinnasänky, ja molemmat ovat makuuhuoneessamme. Vauva on nyt nukkunut ainoastaan kehdossa (koska on jotenkin hurjan söpöä, että vauva nukkuu samassa kehdossa kuin äitinsä aikanaan!), mutta pinnasänky laitettiin kasaan ihan siltä varalta, että kehto ei jostain syystä olekaan hyvä ratkaisu (esim. koirat tunkevat sinne). Joskus, kun itsekin nukahdan kesken yöllisen imetyksen, ja/tai sänkyyn äidin ja isin väliin nukahtanut vauva vaan nyt on liian söpö omaan sänkyynsä kannettavaksi, vauva nukkuu osan yöstä meidän välissä.

Itkuhälytin:
Ensin ajateltiin, ettei välttämättä tarvittaisi itkuhälytintä, mutta ainakin toistaiseksi vauvalla on sen verran pieni ääni, ettei se pihalta vaunuista kuulu sisälle vaikka olisi ovi tai ikkunakin auki. Kun siis ruvettiin enemmän tekemään vaunulenkkejä, joiden jälkeen oli luontevaa jättää vauva pihalle vaunuihin nukkumaan, päätettiin hankkia itkuhälytin. Kummallisen vähän valinnanvaraa niissä muuten onkin! Prismassa tasan yksi vaihtoehto ja Gigantissakin taisi olla vain kolme vaihtoehtoa. Meillä on nyt sitten Philipsin Avent-hälytin, joka Prismassa maksoi alle 70 euroa ja Gigantissa useamman kympin enemmän... Mielenrauhaa vanhemmille, ja päästään välillä yhdessä saunaankin!

Tutit:
Ostin yhden tutin etukäteen varalle, vaikka mietinkin, että ehkä koittaisin välttää tutin käyttöä. Eipähän sitten tarvitse opetella siitä poiskaan. Sairaalassa vauva oli saanut tutin toisena yönä, jolloin se pidettiin koko yön ajan hoitajien luona eikä annettu mulle, ja meinasin kiukustua siitä, mutta ajattelin että eipä se ehkä yhdessä yössä tuttiriippuvaiseksi tule. Kotona ei olla vielä tuttia kertaakaan annettu, vaikka se valmiiksi pestynä ja keitettynä kulkeekin koko ajan hoitolaukussa hätävarana mukana.

Tuttipullot:
Etukäteen olin ostanut yhden tuttipullon, mutta kun tuota maitoa piisasi alkuun niin hirmuisesti, niin nyt pulloja on ehkä 6 kpl. Ihan jotain peruspulloja kai, ostettu pääosin sillä perusteella että ne saa tuohon meidän pumppuun suoraan kiinni. Eipä niille nyt sitten ole tarvetta enää ollutkaan kun maidon tulo vähän tasaantui ja poika oppi imemään hienosti, mutta en tiedä pitäisikö aina silloin tällöin ihan tarkoituksella syöttää pullosta, jotta osaisi siitä syödä sitten tarpeen vaatiessa..?

Kylpyamme:
Yllättäen käytettynä saatiin muutamalla eurolla sellainen ihan perus Orthexin amme. Saunasta pesuhuoneen puolelle alin porras (joka on siis enemmänkin kuin matalahko penkki), amme siihen päälle ja muksu pulikoimaan. Vähän tuumailemme kylvetystuen hankintaa, kun molemmat ollaan melko pitkiä ja välillä tuntuu, ettei vauva asetu siihen käden päälle millään hyvin ja se vauvan käsi, jonka ympärillä vanhemman sormet ovat melko tiukasti, näyttää vaihtavan väriä melko nopeasti siinä otteessa.

Vaatteet:
Vaatteetkin meillä on käytettyinä hankittuja. 50-senttisistä ihan pari vaatetta ovat olleet käytössä, muut olivat heti alkuun turhan ahtaita. Nyt 3-viikkoisena alkavat 56-senttisetkin jäädä pieneksi. 50-senttisiä meillä ei paljoa ollutkaan, mutta 56-senttisiä jää kyllä hurja pino kokonaan käyttämättä. Onneksi on ostettu käytettyinä eikä uusina! Käytössä meillä on olleet lähinnä pitkähihaiset bodyt sekä potkuhousut ja puolipotkuhousut, yöllä yöhaalari. En ymmärrä, kuka jaksaa pienelle vauvalle pukea paitaa ja housua ja sukkaa ja kaikkea erikseen! Nyt kelien viiletessä täytynee tuohon vakiosettiin lisäillä vähän lämpöisempää kerrosta, villasukat otettiin jo käyttöön. Ulkona on ollut käytössä lahjaksi saatu H&M:n söpö ohuehko fleece- tms. haalari sekä hieman lämpöisempi vanutäytteinen haalari.

Peitot:
Käytössä on äitiyspakkauksen peitto (joko se omasta pakkauksesta saatu tai käytettynä saatu parin vuoden takaisen pakkauksen peitto, en muista kumpi), joka on kyllä liian paksu, mutten ole saanut aikaiseksi hankittua ohuempaakaan. Tai ostettiin me Prismasta hurjan söpö Barbabapa-fleeceviltti (lähinnä vaunuja ajatellen), mutta se tuntuu ohuesta kankaastaan huolimatta olevan aivan liian kuuma - olen joskus ottanut sen vauvan päälle kylvyn jälkeen imettäessäni, ja hetken päästä vauva on karjunut hiki päässä, kunnes olen älynnyt nostaa vilttiä pois. Ollaan yritetty yöksi laittaa se äitiyspakkauksen peitto sitten vähän ilmavammin eikä ihan korviin asti.

Imetystyyny:
Ostin huuto.netistä raskausaikana sellaisen L-mallisen imetystyynyn, jota silloin käytin yöllä löytääkseni mahan kanssa paremman nukkumisasennon. Imetykseen en ole sitä käyttänyt, kun en ainakaan alkuun löytänyt sen kanssa meidän sohvilta ja tuoleilta hyvää asentoa. Jotenkin se on niin omituinen, kun se täytehän lähtee vauvan alta karkuun ja pakkaantuu toiseen päähän?! Imetän pääosin sängyssä sekä nojatuolissa, jossa saan itse tosi hyvän asennon ja otan vauvan ja käden väliin vähän jotain tyynyä tai vilttiä tueksi.

Imetysliivit:
Mulla löytyy näitä kolmet, ehkä voisi ostaa parit lisää, sillä hikeä ja maitoa piisaa sen verran, että liivejäkin saisi vaihtaa kohtalaisen usein. Lisäksi mulla on kolme imetystoppia, joiden kanssa en käytä liivejä ollenkaan. Liivejä tarvitsen lähinnä lenkeillä tai muuten liikkuessa sekä öisin, koska nuo topit eivät pysy oikein päin päällä sängyssä pyöriessä. Päivisin topit ovat kivoja, niin ei tarvitse miettiä mitä paitoja niiden liivien kanssa voi käyttää, ja ne ovat vähän löysempiäkin kuin liivit (tuntuu välillä tosi pahalta litistää maitoa täynnä olevat tissit töröttävine nänneineen liivien ja liivinsuojien alle, mutta kun ilmankaan ei voi olla).

Vaipat:
Kuten aiemmin kirjoittelinkin, meillä käytetään siis vain ja ainoastaan kestovaippoja. Kertakäyttöisiä on niitäkin saatu hätävaraksi muilta, mutta kertaakaan ei ole tarvinnut niihin turvautua. Kestovaipoista luottovaippana toimii tällä hetkellä ImseVimsen flanellette-sisäläppävaippa + ImseVimsen soft-kuori erilaisilla lisäimuilla varustettuna. Pelkkä flanellette ei ole riittänyt missään vaiheessa pitämään tuota pissapoikaa kuivana. Ihan pari kertaa on jäänyt joku vaipan reuna vähän huonosti ja vaippa on päässyt hieman falskaamaan, mutta pääosin pissat ja kakat ovat pysyneet siellä missä pitääkin. Tasan kerran tuolta vauvalta on pesty selästä asti kakkaa pois ja se oli sairaalassa kertakäyttövaipan kanssa. Odottelen innolla, että vauva kasvaa sen verran, että taskuvaipat alkavat istua reisien kohdaltakin, koska kuori+flanelletti+lisäimu+kuivaliina+riisipaperi-yhdistelmän pukeminen siististi sätkivän vauvan päälle on vähän turhan iso projekti tän äidin hermoille. Välillä testaan pienimpiä ulkotaskuvaippoja, mutta jos vauva on sellaisessa vaipassa vähänkään pidempään kyljellään, niin vuotaahan se.

D-vitamiinit:
Devisolia saatiin neuvolasta vasta tällä viikolla, koska neuvolan täti ei muistanut kotikäynnillä tuoda. Eilen muistettiin antaa ekan kerran. Saatiin ohjeeksi antaa ensin muutaman päivän ajan vain yksi tippa päivässä ja sitten lisätä hiljalleen määrää siihen viiteen tippaan, jotta vauvan mahalla olisi edes jonkinlainen mahdollisuus tottua tippoihin. Katsotaan siis tässä lähiaikoina, vaihdetaanko vesipohjaisiin tai niihin Rela-tippoihin.

Vauvan huone:
Ei olla kaivattu vauvalle omaa huonetta. Kunhan tuosta kasvaa, niin pääsee muuttamaan siskopuolensa osa-aikaisesti asuttamaan huoneeseen yläkertaan.

Hoitopöytä:
Saatiin jälleen kerran käytettynä halvalla sellainen kokoontaitettava hoitopöytä, joka oli tarkoitus alunperin tulla sellaiseksi hätävarahoitopöydäksi, mutta päätyikin ihan täyspäiväiseen käyttöön kun mahtui juuri sopivasti erään kaapin ja seinän väliin. Toimii. Lisäksi meillä on olemassa sellainen jäykempi hoitoalusta, jos välillä haluaa pitää vauvan vaikka sängyn päällä tai vaihtaa vaipan yläkerrassa.

Manduca:
Rakastan Manduca-kantoreppua! Kyselin eräältä kaveriltani, jonka tiesin käyttäneen liinaa jo esikoisensa sekä nyt kuopuksensa kanssa, kantoliinaneuvoja, ja hän suosittelikin Manducaa. Nyt meillä on Manduca, ja vaikka sen käyttö vielä vaatiikin vähän hiomista, niin suosittelen kyllä muillekin. Vauva tykkää useimmiten olla sylissä pystyasennossa eikä siis yhtään vastustele Manducassa oloa, ja omat kädet jäävät vapaaksi (tai siis koiria mahtuu mukaan kerralla useampi). Ihan pelkästään ei kyllä kantaminen riitä mulla ulkoilua varten vaan tykkään ehkä enemmän työntää vaunuja, mutta Manducan kanssa pääsee kuitenkin metsäpoluillekin. Vielä kun oppisi pukemaan vauvan jotenkin sopivasti sinne, kun kädet ja jalat viipottavat ulkopuolella mutta vauva on kuitenkin kantajan "iholla".