Pyörähdettiin ylimääräisellä neuvolakäynnillä hakemassa mielenrauhaa, kun tunsin vauvan liikkeitä muutaman päivän ajan selvästi vähemmän kuin parin edellisen viikon aikana. Tokihan niitä liikkeitä alkoi tuntua enemmän heti tämän ylimääräisen ajan varaamisen jälkeen...

Meidät otti vastaan ekalla neuvolakäynnillä tapaamamme terveydenhoitaja yhdessä nuoren harjoittelijan/opiskelijan kanssa. Jäimme heti alkuun joksikin aikaa kolmistaan harjoittelijan kanssa, ja hän tilanteen kuultuaan otti samantien sydänäänet kuunteluun. Sieltähän ne löytyivät, joskin karkasivat välillä kun vauva hyöri ja pyöri mahassa. Syke oli 140-150 ja kohtu on vielä aika matalalla (olinkin ihmetellyt että miten ne liikkeet tuntuvat niin alhaalla kun jo edellisellä neuvolakäynnillä sanottiin, että nyt se kohtu rupeaa nousemaan), korkein kohta on navan kohdalla.

Samalla vaivalla katsottiin nyt kaikki muutkin jutut: verenpaine oli ok (hieman korkeampi kuin aiemmin, mikä on ok, koska se on ollut hieman alhainen), paino oli noussut muutamalla kilolla (n. 700 g viikossa edellisen neuvolan jälkeen), virtsanäyte oli ok.

Mutta voi ärsytys sitä virtsanäytettä. Miksi siihen ei voi antaa toimintaohjeita!? Edellisellä kerrallakin näyte otettiin. Silloin neuvolatäti hengaili heti vessan oven ulkopuolella käytävässä ja kun purkkiin pissattuani kurkkasin ulos ja kysyin että mitä tälle nyt tehdään, niin hän tuli sinne vessaan (jossa oli valmiiksi jotain mittaliuskoja) ja tsekkasi näytteen liuskalla saman tien. Nyt minut patistettiin näytepissalle niin, että mies, neuvolatäti ja harjoittelija jäivät istumaan sinne neuvolahuoneeseen. Siinähän sitten purkkiin pissattuani kurkin käytävään, että aikooko sieltä nyt joku tulla perässä tätä näytettä mittailemaan vai pitääkö huudella vessassa olevasta luukusta labran puolelle - mutta mistä ne siellä labrassa tietävät mitä tässä halutaan ja ehtiikö ne nyt sitten ehti sitä tutkia... Hetken aikaa pyörin ja jahkailin siinä että mitä helevettiä pitäisi tehdä ja teki mieli hilpaista vähin äänin vaikka kotiin sieltä, kun ärsytti puutteellinen ohjeistus ja oma hermoileminen. Sitten menin kurkkaamaan sinne neuvolahuoneeseen ja kysyin, että niin tuutteko te tuon näytteen kattomaan vai mitä. Harjoittelija sieltä sitten könysi paikalle että kai hän nyt sitten voi ja jätitkö sä nyt sen näytteen sinne vai... Jupisin siinä, että viimeksi se toinen neuvolatäti oli heti siinä paikalla ja mittailemassa. Seuraavalla kerralla pitää ehdottomasti muistaa kysyä ennen sinne vessaan hipsimistä, että laitetaanko se näyte siitä luukusta vai mitä sille tehdään. Niin ja sekin vielä, että ensin olivat kysyneet että kävitkö jo jättämässä virtsanäytteen. No en, mistäs mä nyt sen olisin hoksannut käydä jättämässä kun kukaan ei ole sellasta pyytänyt!?