Cinnamonroll girl pyysi lisää juttua meillä käytössä olevista kestovaipoista. Painotan heti alkuun, että koska tämä on ensimmäinen lapseni niin toki kestoilukin on minulle uutta. Kovasti olen koittanut lueskella aiheesta jo etukäteen ja nytkin koko ajan tulee tuumailtua eri vaihtoehtoja ja seurailtua kestovaippamaailmaa (suosikkini on Facebookissa oleva ryhmä nimeltä Kestovaipat ja kantovälineet kiertoon), mutta tässä puuhassa on niin monenlaisia vaihtoehtoja ja mielipiteitä, että älkää nyt vaan kukaan kuvitelko, että nämä olisivat jotain ohjeita.

Pähkäilin jo etukäteen, että minkäslaisia kestovaippoja sitä sitten vauvalle kannattaisi hankkia: on AIO:ta ja taskuvaippaa ja sisätaskuvaippaa ja sisävaippaa ja kuorta ja villahousua. (ks. Kestovaippasanasto) Sitten kuitenkin sanotaan, ettei kannata isoa varastoa hankkia etukäteen, koska kokeilematta ei tiedä mikä malli sopii omalle vauvalle ja millaisten vaippojen kanssa tykkää itse "askarrella". Päätös oli lopulta hurjan helppo, koska sain sekä ilmaiseksi että halvalla tutuilta käytettyjä kestovaippoja niin paljon, etten joutunut ostamaan mitään uutena. Huomatkaa, että äitiyspakkauksessa tulee kyllä pari kestovaippaa, mutta niillä ei tee mitään vastasyntyneen kanssa, koska ne ovat sen verran reilun kokoisia.

Tässä nyt sitten ihan kuvina meillä eniten käytetyt systeemit, jotka kyllä nyt jo kuukauden iässä alkavat jäädä pieniksi: pissaa tulee niin hurjasti, että tarvittavine lisäimuineen vaippapaketista tulee aivan järkyttävän paksu ja kankea.

Ihan alkuun riitti ImseVimsen flanellette-sisäläppävaippa sekä NB-kokoinen kuorivaippa (3-6 kg).
Ihan alkuun riitti ImseVimsen flanellette-sisäläppävaippa sekä NB-kokoinen kuorivaippa.

Tässä kuori ja sisävaippa päällekkäin. Läppä on taiteltu etupainotteisesti, koska poikavauva pissailee tietenkin vaipan etuosaan.


Melko pian tarvittiin lisäimua, ja pakettiin lisättiin pötköimu, pintakuiva hoitoliina sekä riisipaperi.


Tässä edellisen kuvan osat vaipaksi koottuna. Ylimmäisenä riisipaperi, jonka voi maitokakkoineen heittää suoraan roskiin (tai jopa kompostiin). Toisena pintakuiva hoitoliina, joka siirtää kosteuden alempana oleviin kerroksiin ja tuntuu vauvan ihoa vasten kuivalta. Kolmantena pötköimu, neljäntenä sisäläppävaippa ja alimmaisena kuorivaippa.


Meillä on käytössä monenlaisia lisäimuja, kiitos heille, joilta näitä käytettyjä saimme isot pinot. Osa on itsetehtyjä, osa on kaupasta ostettuja. Imut - kuten vaipatkin - toimivat parhaiten useamman pesun jälkeen, minkä takia käytettyjen hankkiminen on myös kannattavaa. Kuvassa oikealla ylhäällä on varmaan jostain vanhasta keittiöpyyhkeestä tehty taittoimu ja alhaalla Myllymuksujen taittoimu (löytyy Prismasta ja tuli ainakin v. 2011 äitiyspakkauksessa), joka on tällä hetkellä vielä vähän turhan iso, mutta etupainotteisesti taiteltuna on meillä käytössä öisin. Vasemman puoleisin pötköimu on Myllymuksuilta ja sellaisenaan vielä iso, mutta sen verran pehmeä, että olen käyttänyt sitä taskuvaipassa etupainotteisesti taitettuna. Keskellä ylempi pötköimu on saatu käytettynä, en ole varma onko se itsetehty vai "kaupan tuote", mutta siinä on päälimmäisenä jonkinlainen mikrokuitukerros eli se on pintakuiva. Keskellä alempi pötköimu on Rainbow'n reilun kaupan pötkö (löytyy ihan Prismasta), joka on osoittautunut yllättävän hyväksi. Nuo keskimmäiset pötköimut ovat tällä hetkellä aika täydellisen kokoisia meidän pojan vaippaan.


Tässä vielä samat imut, mutta taittoimut on taiteltu suunnilleen siten, kuin ne käytössä taitellaan.


Pintakuivia hoitoliinoja voi askarrella vaikka isän vanhoista urheilushortseista. Ruskea ja ylimmäinen on saatu käytettynä ja ovat jonkun itsetekemiä. Oikeanpuoleinen liina on Myllymuksujen liina, joita saa Prismastakin. Alimmaisen tilasin nettikaupasta, merkki muistaakseni ImseVimse.


Lisäksi meillä on olemassa jokunen AIO-vaippa sekä taskuvaippoja. AIO-vaippoja koitan pitää varastossa jatkossakin muutaman niin että vauvan muut hoitajat, kuten isovanhemmat, pääsevät vähän helpommalla. Taskuvaipat tulevat todennäköisesti olemaan meillä eniten käytössä, kun nuo NB-ImseVimset jäävät pieneksi. Niitä löytyy jos jonkinlaisella säätövaralla ja niiden imutehoa on helppo itse säätää lisäimujen avulla (yöksi tai muuten pidemmälle vaihtovälille reilummin imua, päivällä riittää vähemmät imut eikä vaipasta tule niin hirmu paksu ja jäykkä).

P.S. NB- eli new born -kokoisia vaippoja (lähinnä nuo ImseVimset) voisin jollekin mahdollisesti lainata niin, että saisin ne takaisin itselleni lainaajan vauvan kasvaessa niistä ulos. Ihan välittömästi en vielä niistä voi luopua, mutta jos jollakin on vauva tulossa talvella niin lainaus voisi onnistua. Jos kiinnostuit, niin jätäpä kommentti ja sähköpostiosoitteesi!