Ainakin viikon verran vauvalla on jonkun verran ollut räkää nenässä niin että välillä olen semmoisella niistäjä-pumpulla koittanut saada isoimpia kökköjä nenästä pois. Viime yönä vauva söi joskus yhden maissa, jäi nukkumaan meidän väliin (on ollut D-vitamiinin aloittamisen takia itkuinen ja mahakipuinen eikä ole oikein kestänyt omaan sänkyynsä siirtämistä heräämättä), ja viiden aikaan heräsin siihen, että vauvan nenä tuntui olevan ihan tukossa ja vauva hengitti välillä suun kauttakin (ja siihen, että tissit ilmoittelivat ruoka-ajasta...). Kuulosti niin pahalta, että oli pakko vähän ruveta sen niistäjän kanssa ronkkimaan nukkuvan vauvan nenää, ja arvaahan sen miten siinä kävi.

Vauva heräsi, vähän sain räkää pois nenästä ja sain syötettyä vauvaa, sen jälkeen kantelin sitä sylissä, kun ajattelin että pystyasennossa nenä ei niin pahasti tukkeutuisi. Tunnin verran sinnittelin valveilla nojatuolissa vauva sylissäni nukkuen ennen kuin oli aika herättää mies töihin lähtöä varten. Patistin miehen suihkuun ja samalla nakkaamaan aina valmiille kiukaalle hiukan vettä, jotta sain vauvan sinne hengittelemään kosteampaa ilmaa. Vauva jatkoi uniaan saunan lauteilla sen aikaa, kun itse jaksoin sen kanssa siellä olla.

"Saunomisen" jälkeen vaihdoin vaipan ja sitten sain nenää putsailtua enemmän; ilmeisesti saunan ja suihkun vesihöyry oli hiukan liuottanut ja irrotellut räkäkökköjä. Vauva söi ihan hyvin ja sitten nukahdettiin vierekkäin "vielä ihan hetkeksi" - heräsin itse puoli yhdentoista aikaan ja vauva jatkoi uniaan edelleen. Kahdentoista maissa sain vauvan syömään ja kun se sen jälkeenkin nukahti melkein samantien, niin arvelin että kipeähän tuo on. Olin siinä aamuyöllä jo vähän tuumaillutkin, että vauva tuntuisi normaalia lämpöisemmältä.

Soittelin neuvolaan ja kävin hakemassa apteekista suolatippoja nenää varten ja Panadol-suppoja kuumetta varten. Panadolia suositteli kaverini ja apteekin täti antoi sen kyselemättä, ja kotona huomasin että alle 3-kuiselle saisi antaa vain lääkärin määräyksestä. Luulen, että uskaltaudun silti antamaan ainakin illalla, jos vauva on kovin kuumeinen? Kuumetta en ole vielä mitannut sillä vauva on nukkunut edelleenkin. Neuvolasta sanottiin, että kaikki ok niin kauan kun vauva jaksaa syödä hyvin, mutta jos tuntuu menevän niin väsyneeksi ettei jaksa syödä, niin sitten täytyy lähteä päivystykseen. Itse olen tietenkin huolesta ihan solmussa ja meinaan kohta mennä herättämään vauvan syömään, vaikka herättäminenkin tuntuu itsestä pahalta. Edellisestä syömisestä on nelisen tuntia, mikä olisi tälle ihan normaali päiväuniväli, mutta kun on yöllä ja aamullakin nukkunut niin paljon ettei ole syönyt niin usein kuin normaalisti.

Kaikenlaisia vinkkejä pikku potilaan olon helpottamiseksi otetaan vastaan! Ei ole reilua että viisiviikkoinen jo joutuu sairastamaan. Luultavasti on saanut taudin neuvolareissulla tai olen tuonut sen itse sille kauppareissulta tai isi töistä, vaikka äidinmaidosta sen pitäisikin saada vasta-aineita niin ettei ihan helpolla tartu.